Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Pyszniutkie pyzy z mięsem.

 

Składniki:

 

ciasto:


- 7 dużych ziemniaków ugotowanych

- 1 jajko
- 1 cebula

- 0,5 szklanki mąki pszennej

- 1 szklankę mąki ziemniaczanej
 

- 400 gram mielone mięso
- sól

- pieprz

- olej do smażenia

- posiekana natka pietruszki

Wykonanie:


1. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy jajko, obie mąki, sól, pieprz, czosnek, posiekaną natkę, mieszamy.
2. Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso, smażyć, aż się zrumieni, ostudzić, dodać bułkę tartą i jajko, doprawić solą i pieprzem.
3. Z ciasta formować wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulkę. 
4. Gotować przez ok 8 minut w osolonym wrzątku. Wyjąć, odcedzić. Polać roztopionym tłuszczem z cebulą.
 

 

Dodaj komentarz