Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Pyszne klopsiki do drugiego dania.

 

Składniki:


- 1 kg mięsa mielonego
- 1 kg pieczarek
- słoik groszku z marchewką
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 3 ogórki kiszone
- sól, pieprz, vegeta
- 2 jajka
- czerstwa bułka

- olej do smażenia

- trochę maki do obtoczenia klopsików

Wykonanie:


Pieczarki oczyścić, kroimy w ćwiartki (duże drobniej), smażymy na gorącym oleju i przekładamy do garnka.
Mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy namoczona w mleku lub wodzie, i dobrze odciśniętą bułkę, jajka, wyrabiamy, i formujemy klopsiki, które następnie obtaczamy w mące.
Smażymy na gorącym oleju i przekładamy do pieczarek.
Dodajemy groszek z marchewką, przecier, i dolewamy wody, by klopsiki były zanurzone. dodajemy vegetę, chwilkę gotujemy. na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki.
Można podawać z ryże, kaszą gryczana, albo ziemniakami, czy makaronem.
 

Dodaj komentarz