Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Bardzo fajne i ciekawe podanie piersi kurczaka.

 

Składniki:


- filety z kurczaka 2 szt.
- wątróbka z kurczaka 150 gram
- jajko 1 szt.
- natka pietruszki 1 pęczek
- wieprzowina 100 gram
- bułka czerstwa 1 szt.
- olej do smażenia 
- bułka tarta 
- mąka 
- przyprawa do drobiu 
 

Wykonanie:

1. Robimy farsz. Bułkę moczymy, odciskamy, mielimy z wątróbką i wieprzowiną. Miesza­my z drobno posiekaną natką, jajkiem, zagęszczamy bułką tartą, dodajemy przyprawę do kurczaka.

2. Filety myjemy, osuszamy, rozdzielamy na pół, nacinamy głęboką kieszeń, oprószamy przyprawą do kurczaka.

3. Filety napełniamy farszem, zszywamy i obtaczamy w mące. Rumienimy na oleju, układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 °C . Zdejmujemy z blachy, owijamy folią i kroimy dopiero po ostygnięciu. Obkładamy suszonymi morelami. 
 

4. Można też innym mięsem napełnić filety np. mielonym jak kto lubi.

Dodaj komentarz