Udostępnij przepis na Facebooku

 


 

Gołąbki trochu inne niż tradycyjne. Bardzo fajne.

 

Składniki:


- ok. 1 kg.kapusty 
- 2,5 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 2 szklanki kaszy manny
- 5 jajek
- 80 dkg.mięsa mielonego
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- sos pomidorowy

Wykonanie:

1. Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i solimy.Wodę, którą puści kapusta odlewamy.
2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Cebulę obieramy,kroimy w niedużą kostkę i podduszamy na oleju.
3. Kapustę, ryż, jajka, kaszę, mięso i cebulę doprawiamy i mieszamy (jak na mielone). Z masy formujemy "gołąbki". Każdy obtaczamy w bułce i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.
4. Gołąbki układamy w brytwance bądź naczyniu żaroodpornym,wlewamy 2 szklanki wody przykrywamy. Pieczemy godzinę w piekarniku w temperaturze 180C.
5. Można podawać z sosem pomidorowym.
 

Dodaj komentarz