Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Wyśmienite krokiety zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne na piątkowy obiad.

 

Składniki:

 

- 1 kg ziemniaków

- 6 jajek

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1/2 pęczka szczypiorku

- sól

- pieprz

- śwież lub suszona bazylia

- gęsta śmietana

- łyżeczka musztardy

- bułka tarta

- olej

 

Wykonanie:

 

1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, a gdy ostygną, przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.

2. Przygotowujemy farsz: 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyżek śmietany, ale nie za dużo, żeby farsz nie był za rzadki.

3. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nie duże placki. Na środek nadkładamy trochu farszu i sklejamy, nadając owalny, wydłużony kształt.

4. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.

Dodaj komentarz