Wyśmienite krokiety zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne na piątkowy obiad.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- śwież lub suszona bazylia
- gęsta śmietana
- łyżeczka musztardy
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, a gdy ostygną, przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Przygotowujemy farsz: 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz, musztardę i kilka łyżek śmietany, ale nie za dużo, żeby farsz nie był za rzadki.
3. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie, nie duże placki. Na środek nadkładamy trochu farszu i sklejamy, nadając owalny, wydłużony kształt.
4. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.
Czytaj więcej...