Przepyszne drożdżówki ze śliwką w środku. Super przepis na ciasto, smakują wyśmienicie. Normalnie niebo w gębie.
Składniki:
- 25 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jaja
- 70g masła
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- sezam
- śliwki (mogą być mrożone, ja woreczek zanurzam na nie długo w gorącej wodzie, jak się uda to zdjąć skórkę, odsączyć na sicie)
Wykonanie:
1. 2 jaja ubić z cukrem (zostawić 1/3 szklanki do posypania śliwek).
2. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku.
3. Masło roztopić i ochłodzić.
4. Przesiać mąkę do miski.
5. Do mąki dodać jajka z cukrem, drożdże z mlekiem oraz cukier wanilinowy i wyrobić jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypując trochę mąki.
6. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. ( Ja daję ciasto do miski aluminiowej, przykrywam ściereczką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na godzinkę)
7. Ciasto rozwałkować nie za cienko, pokroić na prostokąty, na każdy wykładać trochę pokrojonych śliwek, posypać cukrem, zlepić brzegi i ponacinać z wierzchu ( ja użyłam kółka do cięcia pizzy)
8. Układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem.
9. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem, ale nie koniecznie. Ja dałam bez i też były super.
10. Piec w 180 stopniach ok. 17-20 minut z termoobiegiem.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.