Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Przepyszne drożdżówki ze śliwką w środku. Super przepis na ciasto, smakują wyśmienicie. Normalnie niebo w gębie.

 

Składniki:


- 25 g drożdży 
- 1 szklanka ciepłego mleka 
- 2,5 szklanki mąki 
- 3 jaja 
- 70g masła
- 1 szklanka cukru

- cukier wanilinowy 

- sezam

- śliwki (mogą być mrożone, ja woreczek zanurzam na nie długo w gorącej wodzie, jak się uda to zdjąć skórkę, odsączyć na sicie)


 

Wykonanie:


 

1. 2 jaja ubić z cukrem (zostawić 1/3 szklanki do posypania śliwek). 

2. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku.

3. Masło roztopić i ochłodzić.

4. Przesiać mąkę do miski.

5. Do mąki dodać jajka z cukrem, drożdże z mlekiem oraz cukier wanilinowy i wyrobić jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypując trochę mąki.
6. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. ( Ja daję ciasto do miski aluminiowej, przykrywam ściereczką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na godzinkę)
7. Ciasto rozwałkować nie za cienko, pokroić na prostokąty, na każdy wykładać trochę pokrojonych śliwek, posypać cukrem, zlepić brzegi i ponacinać z wierzchu ( ja użyłam kółka do cięcia pizzy)

8. Układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem.
9. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem, ale nie koniecznie. Ja dałam bez i też były super.

10. Piec w 180 stopniach ok. 17-20 minut z termoobiegiem.
 

Komentarze   
0 #1 Guest 2010-03-23 18:31
Fantastyczne drożdżówki ze śliwką. Baaaaaaaaaardzo pyszne. Gorąco polecam!!!!!
Cytować
Dodaj komentarz