Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

Wyśmienity mazurek nie tylko od święta.

 

Składniki:


 

- 250 gram mąki

- 100 gram cukru pudru

- 150 gram Kaśki

- 5 łyżek powideł śliwkowych

- połówki orzechów włoskich

- 1 jajko

- 1 żółtko

- polewa czekoladową


 

Wykonanie:


 

1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojoną wcześniej Kaśkę i żółtko, zagnieć kruche ciasto, owiń je folią i włóż do lodówki na 40 minut. 2/3 ciasta rozwałkuj, przełóż na prostokątną blachę, z pozostałego ciasta zrób wałeczki, obramuj nimi brzegi ciasta i ułóż na nim kratkę.

2. Nakłuj ciasto widelcem, posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni . Wyjmij, w kratki włóż powidła, udekoruj orzechami, piecz jeszcze 15 minut.

3. Po wystudzeniu można polać w paski polewą czekoladową.

Dodaj komentarz