Wyśmienity mazurek nie tylko od święta.
Składniki:
- 250 gram mąki
- 100 gram cukru pudru
- 150 gram Kaśki
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- połówki orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 żółtko
- polewa czekoladową
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojoną wcześniej Kaśkę i żółtko, zagnieć kruche ciasto, owiń je folią i włóż do lodówki na 40 minut. 2/3 ciasta rozwałkuj, przełóż na prostokątną blachę, z pozostałego ciasta zrób wałeczki, obramuj nimi brzegi ciasta i ułóż na nim kratkę.
2. Nakłuj ciasto widelcem, posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni . Wyjmij, w kratki włóż powidła, udekoruj orzechami, piecz jeszcze 15 minut.
3. Po wystudzeniu można polać w paski polewą czekoladową.
Czytaj więcej...