Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

 

Nieskomplikowana, oryginalna w smaku zupa. Wspaniały zapach koperku unosi się w całym domu ;0)

 

Składniki:

- duży pęczek koperku

- 2 litry warzywnego bulionu

- 100 gram kwaśnej śmietany

- łyżka masła
- sok z połówki cytryny

- sól, pieprz

- ewentualnie mąka do zagęszczenia

 

Wykonanie:

 

1. Przygotować bulion warzywny.

2. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki.

3. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty.

4. Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji.

5. Zalać bulionem i gotować przez 5 minut, a następnie wlać sok z połówki cytryny.

6. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić, stopniowo dodawać wymieszaną z zupą śmietanę.

7. Można trochu zagęścić dodając mąkę wymieszaną z wodą.

8. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo i jak kto woli też z ziemniaczkami.

Dodaj komentarz