Nieskomplikowana, oryginalna w smaku zupa. Wspaniały zapach koperku unosi się w całym domu ;0)
Składniki:
- duży pęczek koperku
- 2 litry warzywnego bulionu
- 100 gram kwaśnej śmietany
- łyżka masła
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- ewentualnie mąka do zagęszczenia
Wykonanie:
1. Przygotować bulion warzywny.
2. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty.
4. Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji.
5. Zalać bulionem i gotować przez 5 minut, a następnie wlać sok z połówki cytryny.
6. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić, stopniowo dodawać wymieszaną z zupą śmietanę.
7. Można trochu zagęścić dodając mąkę wymieszaną z wodą.
8. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo i jak kto woli też z ziemniaczkami.
Czytaj więcej...