Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Zupa chrzanowo - ziemniaczana. Doskonała na zimę, bo rozgrzewająca i treściwa zupa z typowo polskich składników.

 

Składniki:

 

- 70 dag ziemniaków
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka chrzanu
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- 1 łyżka masła

 

Wykonanie:

 

1. Ziemniaki pokroić w kostkę i dusić na maśle w dużym garnku przez ok. 15 minut.

2. Potem zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym.

3. Dodać garść majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę oraz sól i pieprz.

4. Gotować następne 15 minut.

5. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli chrzan.

6. Gotować chwilę i na koniec doprawić do smaku.


 

Dodaj komentarz