Zupa chrzanowo - ziemniaczana. Doskonała na zimę, bo rozgrzewająca i treściwa zupa z typowo polskich składników.
Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka chrzanu
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. Ziemniaki pokroić w kostkę i dusić na maśle w dużym garnku przez ok. 15 minut.
2. Potem zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym.
3. Dodać garść majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę oraz sól i pieprz.
4. Gotować następne 15 minut.
5. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli chrzan.
6. Gotować chwilę i na koniec doprawić do smaku.
Czytaj więcej...