Udostępnij przepis na Facebooku

 

Fantastyczna przekąska z bułek, świetne np na śniadanie albo kolacje bądź na imprezę jako gorąca przekąska.

 

Składniki:


- 4 bułki kajzerki
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- cebula
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

- zioła prowansalskie
- tłuszcz do wysmarowania formy
- parówki bądź kiełbasa pokrojona w kostkę (można też zrobić bez)

- ser żółty

- keczup

 

Wykonanie:


1. Bułki kroimy na 1/3 wysokości i wyjmujemy z nich miąższ. Wierzchy i miąższ zalewamy mlekiem i odstawiamy.

2. Wydrążone bułki smarujemy masłem zewnątrz i wewnątrz, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało.

3. Dzięki temu będą apetycznie chrupiące :)

4. Na niewielkiej ilości masła smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory.

5. Chwilę zasmażamy, często mieszając.

6. Na osobnej patelce podsmażamy parówki bądź kiełbasę i dodajemy do cebuli z pomidorami.

7. Dodajemy namoczoną bułkę, razem z mlekiem, w którym się moczyła. Nadal smażymy na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsta, jednolita masa.

8. Doprawiamy do smaku keczupem, solą i pieprzem, żeby była pikantna. Masą nadziewamy bułki.

9. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia. Posypujemy tartym żółtym serem. Posypujemy ziołami i po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok 10 minut. 

10. Można na górę bułeczek zamiast sera zrobić wgłębienie i wbić jajko. 

Dodaj komentarz