Udostępnij przepis na Facebooku

Super sos do spaghetti. Jak się go je czuć mięsko mielone, a tak na prawdę nie ma tam ani grama mięska, zamiast niego jest kasza gryczana. Kiedyś zrobiłam kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego tzw. hreczniaki. Zrobiłam sosik pomidorowy i polałam kotleciki. Bardzo fajnie smakowały. Ale pomyślałam co by było gdyby pokroić na kawałki kotleciki i wrzucić je do sosu. No i tak zrobiłam. Podałam ten sosik na makaronie spaghetti, mąż zjadł i myślał, że je z mięskiem mielonym ;0). Już nie jedna osoba się "nabrała" na ten sosik. Jest bardzo fajny, polecam.

 

Hreczniaki z kaszy gryczanej

 

Składniki:

 

- torebeczka kaszy gryczanej,

- 2 jajka,

- 30 dag białego sera,

- 2 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek),

- 5 dag bułki tartej,

- pieprz, sól,

- olej do smażenia.

 

Wykonanie:


 

1. Kaszę ugotować a potem  zemleć razem z twarogiem.

2. Wymieszać z 1 jajkiem i zieleniną, doprawić solą i pieprzem (można dodać odrobinę czosnku granulowanego).

3. Formować małe kotleciki, obtoczyć w jajku i w bułce tartej - smażyć na oleju. 

 

Sos:

 

Składniki:

 

- pół litry rosołku może być z kostki

- pół słoiczka koncentratu pomidorowego

- przyprawa do gulaszu

- podsmażone pieczarki z cebulką

 

Wykonanie:

 

1. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i zagotowujemy. 

2. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką.

3. Kotleciki kroimy na kawałeczki i wrzucamy do sosu.

4. Wszystko dokładnie mieszamy razem.

5. Podajemy z makaronem spaghetti bądź rurkami penne. 

Dodaj komentarz