Super sos do spaghetti. Jak się go je czuć mięsko mielone, a tak na prawdę nie ma tam ani grama mięska, zamiast niego jest kasza gryczana. Kiedyś zrobiłam kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego tzw. hreczniaki. Zrobiłam sosik pomidorowy i polałam kotleciki. Bardzo fajnie smakowały. Ale pomyślałam co by było gdyby pokroić na kawałki kotleciki i wrzucić je do sosu. No i tak zrobiłam. Podałam ten sosik na makaronie spaghetti, mąż zjadł i myślał, że je z mięskiem mielonym ;0). Już nie jedna osoba się "nabrała" na ten sosik. Jest bardzo fajny, polecam.
Hreczniaki z kaszy gryczanej
Składniki:
- torebeczka kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- 30 dag białego sera,
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek),
- 5 dag bułki tartej,
- pieprz, sól,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować a potem zemleć razem z twarogiem.
2. Wymieszać z 1 jajkiem i zieleniną, doprawić solą i pieprzem (można dodać odrobinę czosnku granulowanego).
3. Formować małe kotleciki, obtoczyć w jajku i w bułce tartej - smażyć na oleju.
Sos:
Składniki:
- pół litry rosołku może być z kostki
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- przyprawa do gulaszu
- podsmażone pieczarki z cebulką
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i zagotowujemy.
2. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką.
3. Kotleciki kroimy na kawałeczki i wrzucamy do sosu.
4. Wszystko dokładnie mieszamy razem.
5. Podajemy z makaronem spaghetti bądź rurkami penne.
Czytaj więcej...