Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Pyszny krem do tortów. Łatwy do zrobienia.

 

Składniki:

- 2 całe jajka, 
- 3/4 szklanki cukru, 
- kostka masło bez oleju
- sól szczypta
- 25 ml spiritus albo wódka
- cukier wanilinowy
- tabliczka czekolady deserowej
 

Wykonanie:  

 

1. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.

2. Po ubiciu odstawić do przestudzenia.

3. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.

5. Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.

6. Na koniec powolutku dodać spirytus.
  

Dodaj komentarz