Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 


 

 

Świetne placuszki jabłkowo-kukurydziane nie tylko dla najmłodszych.

 

Składniki:


Proporcje na ok. 15 sztuk małych placuszków

- 1 jajo
- 125 ml mleka
- 60 g mąki tortowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- proszek do pieczenia na czubku łyżeczki
- 2 jabłka
- kilka łyżek oleju do smażenia
 

Wykonanie:

 

1. Składniki ciasta zmiksować.

2. Wymieszać z grubo startymi jabłkami.

3. Smażyć na rumiano na oleju na niezbyt dużym ogniu.

4. Podawać oprószone cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.

5. Świetnie smakują z dużą ilością domowej konfitury wiśniowej. Na ciepło i po wystudzeniu.
  

Dodaj komentarz