Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Pulpeciki dla maluszka. To fajna odmiana dla niemowlaka od zupek, prawie dorosłe danie. 

 

Składniki:

 

- seler 1 nie duży kawałek
- marchewka 1 średnia
- brokuł 1 duża różyczka
- sól 1 szczypta
- filet z piersi kurczaka 1 pojedynczy 
- pietruszka 1 nie duży kawałek
- woda 1 szklanka
- koperek posiekany 1 łyżeczka
 

 

Wykonanie:

 

1. Filet z piersi kurczaka gotujemy z warzywami (tak jak się gotuje zupkę dla niemowlaka) około 10 minut.

2. Wyjmujemy filet z warzyw, miksujemy z odrobiną wody w której się gotowała, dodajemy jedno żółtko, koperek, łyżeczkę masła i kleiku ryżowego (tyle aby masa miała zwartą konsystencję).

3. Formujemy pulpeciki (wielkość według uznania). Pulpeciki wkładamy do wrzącego wywaru w którym się gotowało wcześniej, gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

4. Podajemy niemowlakowi z warzywami rozgniecionymi widelcem.
 

Dodaj komentarz