Gorąca czekolada na chłodne i wieczory.Słodki, pachnący napój, którego przygotowanie nie wymaga ani dużej ilości czasu, ani tym bardziej nie jest kosztowne.
Składniki:
- 0.3 l mleka
- tabliczkę gorzkiej czekolady
- łyżka ubitej śmietany-kremówki
- miód, cynamon, wanilia
- bita śmietana i kakao do dekoracji
Wykonanie:
1. Gotujemy mleko i gdy trochę ostygnie dodajemy łyżkę ubitej śmietany kremówki. Mieszamy dokładnie i zwracamy uwagę, by się nie zważyła.
2. Następnie znów podgrzewając dodawajemy po kawałeczku gorzką czekoladę i mieszamy około 10 minut, aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
3. Konsystencja napoju zależy od ilości mleka.
4. Możem dodać w zależności od uznania, miód, cynamon lub wanilię.
5. Gęsty, gorący płyn wlewamy do umytego w zimnej wodzie kubka i udekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!
Czytaj więcej...