Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Gorąca czekolada na chłodne i wieczory.Słodki, pachnący napój, którego przygotowanie nie wymaga ani dużej ilości czasu, ani tym bardziej nie jest kosztowne. 

 

Składniki:

- 0.3 l mleka
- tabliczkę gorzkiej czekolady
- łyżka ubitej śmietany-kremówki
- miód, cynamon, wanilia
- bita śmietana i kakao do dekoracji

 

Wykonanie:

1. Gotujemy mleko i gdy trochę ostygnie dodajemy łyżkę ubitej śmietany kremówki. Mieszamy dokładnie i zwracamy uwagę, by się nie zważyła.

2. Następnie znów podgrzewając dodawajemy po kawałeczku gorzką czekoladę i mieszamy około 10 minut, aż do całkowitego jej rozpuszczenia.

3. Konsystencja napoju zależy od ilości mleka.

4. Możem dodać w zależności od uznania, miód, cynamon lub wanilię.

5. Gęsty, gorący płyn wlewamy do umytego w zimnej wodzie kubka i udekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!

 
 

Dodaj komentarz