Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 Łabędzie z bitą śmietaną, piękny i pyszny deser.

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka wody

- 125 g margaryny

- 1 szklanka mąki

- 4 jajka

1. W rondelku gotujemy wodę z margaryną, na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła.

2. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka.

3. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z jajkami (może być mikser ze spiralnymi końcówkami) bądź ucieramy.

4. Wyciskać nieco inne kształty na blachę. Na spód łabędzia i skrzydła wyciskać ciasto w formie łezki (szpryca z ozdobną końcówką). Piec ok 10-15 minut. 

5. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż, a następnie górę podzielić na 2 części, by powstały skrzydła.

6. Na szyję przygotować nasadkę gładką, wyciskać na blachę '2' lub 'S', piec je też znacznie krócej, około 10 minut, by się zbyt mocno nie spiekły.

7. Do środka łabędzia nakładać ubitą kremówkę (z cukrem pudem), oprószyć również pudrem.



 

Dodaj komentarz