Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

 

Smaczne kotleciki z kapusty, ciekawy dodatek do ziemniaków na drugie danie obiadowe. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

 

Składniki:

 

 

- główka kapusty (ok. 1 kg)
- 20 dag żółtego sera
- 3 cebule
- 2 jaja
- 1 bułka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- pół szklanki mleka
- bułka tarta
- 4 ząbki czosnku
- kminek
- tymianek
- pieprz
 

Wykonanie:

 

1. Kapustę pokroić w kostkę, zalać bulionem, zagotować i dusić około 40 minut.

2. Następnie odsączyć kapustę i zemleć ją w maszynce.

3. Cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na patelni, a bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.

4. Do kapusty dodać czosnek, bułkę i starty żółty ser.

5. Wbić jajka, doprawić solą, kminkiem oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać.

6. Uformować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju.

7. Podawać z sosem pomidorowym.
  

Dodaj komentarz