Pyszny pasztet warzywny nie tylko dla maluszka. Dorosłym też smakuje.
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- 1/2 selera
- biała i jasno zielona część pora
- czerstwa bułka pszenna
- jajko
- 2 łyżki sera twarogowego
- tymianek
- majeranek
- pieprz ziołowy
- kawałeczek masła
- łyżka bułki tartej
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 1800C. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
2. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy warzywa. Gotujemy do miękkości.
3. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie, w której gotowały się warzywa i odciskamy.
4. Jajko myjemy i oddzielamy żółtko od białka. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
5. Warzywa, ser i bułkę przepuszczamt przez maszynkę do mielenia. Masę przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
6. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Masę delikatnie mieszamy z ubitym na sztywno białkiem.
7. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
8. Pieczemy ok. 30 min. do zrumienienia powierzchni.
9. Pasztet możesz podać na ciepło lub na zimno. (Można dodać też trochu mięska drobiowego ugotowanego i potarganego)
Czytaj więcej...