Udostępnij przepis na Facebooku

 

 

 

Świetny, łatwy i pyszniutki deser z prostych produktów a efekt wyśmienity. Mniam mniam!!!!

 

Składniki: 
dla 2-4 osób

- 6 jaj 
- 3 łyżki kakao 
- szklanka śmietany 
- 9 łyżek cukru 
- cukier wanilinowy 
- 8 łyżeczek żelatyny 
- czerwona galaretka
 

Wykonanie:

 

1. Jaja sparzyć, oddzielić białka od żółtek.

2. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l wody. Rozlać to na 3 części. Schłodzić.

3. Przygotować masy.

4. Kolor I: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 jaj i 1 część żelatyny.

5. Kolor II: wszystko zrobić tak, jak w kolorze I, dodając 3 łyżki kakao.

6. Kolor III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.

7. Polecam ująć trochu masy pierwszej i dodać drugiej z kakao, wtedy będzie po równo z kolorami.

8. Najlepiej jak masy robimy po koleji, a nie wszytkie na raz.

9. Tzn, najpierw robimy krem z żółtkami odkładając ze dwie łyżki, i wykładamy na foremkę i czekamy aż zestygnie. 

10. Następnie robimy krem z kakaem plus te dwie odłożone łyżki i wykładamy na krem pierwszy. Czekamy chwilę aż zestygnie.

11. A następnie ostatnią masę robimy i wykładamy na masę kakaową.

12. Jak zestygnie, polewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz