Świetny, łatwy i pyszniutki deser z prostych produktów a efekt wyśmienity. Mniam mniam!!!!
Składniki:
dla 2-4 osób
- 6 jaj
- 3 łyżki kakao
- szklanka śmietany
- 9 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 8 łyżeczek żelatyny
- czerwona galaretka
Wykonanie:
1. Jaja sparzyć, oddzielić białka od żółtek.
2. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l wody. Rozlać to na 3 części. Schłodzić.
3. Przygotować masy.
4. Kolor I: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 jaj i 1 część żelatyny.
5. Kolor II: wszystko zrobić tak, jak w kolorze I, dodając 3 łyżki kakao.
6. Kolor III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.
7. Polecam ująć trochu masy pierwszej i dodać drugiej z kakao, wtedy będzie po równo z kolorami.
8. Najlepiej jak masy robimy po koleji, a nie wszytkie na raz.
9. Tzn, najpierw robimy krem z żółtkami odkładając ze dwie łyżki, i wykładamy na foremkę i czekamy aż zestygnie.
10. Następnie robimy krem z kakaem plus te dwie odłożone łyżki i wykładamy na krem pierwszy. Czekamy chwilę aż zestygnie.
11. A następnie ostatnią masę robimy i wykładamy na masę kakaową.
12. Jak zestygnie, polewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.
Czytaj więcej...