Udostępnij przepis na Facebooku

 

Pyszne orzeszki, które bardzo szybko znikają. Jest trochu przy nich zabawy, ale warto!

 

Składniki:

porcja na ok 70 orzeszków:

- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-2,5 szklanki mąki
- 1 jajko

masa do nadziewania orzeszków:

- 3/4 kostki masła
- 20 dkg orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki mleka
- spirytus
 

Wykonanie:

 

Ciasto:

1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder i masło oraz jajko.

2. Składniki posiekać i wyrobić miękkie ciasto. Wylepiać nim foremki orzeszków.

3. Wypełnione foremki układać na blasze.

4. Piec ok 15 minut w temp. 190 stopni aż orzeszki zrumienią się.

5. Upieczone "skorupki" orzeszków wyjąć z foremek. 

Masa:

1. Orzechy zmielić. Zagotować mleko. Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem.

2. Trzeba wlać go tyle, aby powstała "papka" z orzechów.

2. W misce utrzeć masło z cukrem, dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz orzechy z mlekiem.

3. Całość zmiksować, dodać do smaku spirytus.

4. Masą napełniać połówki orzeszków, części sklejać razem.

5. Można je posypać cukrem pudrem. Smakują świetnie!!!
  
 

Dodaj komentarz