Pyszne orzeszki, które bardzo szybko znikają. Jest trochu przy nich zabawy, ale warto!
Składniki:
porcja na ok 70 orzeszków:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
masa do nadziewania orzeszków:
- 3/4 kostki masła
- 20 dkg orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki mleka
- spirytus
Wykonanie:
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder i masło oraz jajko.
2. Składniki posiekać i wyrobić miękkie ciasto. Wylepiać nim foremki orzeszków.
3. Wypełnione foremki układać na blasze.
4. Piec ok 15 minut w temp. 190 stopni aż orzeszki zrumienią się.
5. Upieczone "skorupki" orzeszków wyjąć z foremek.
Masa:
1. Orzechy zmielić. Zagotować mleko. Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem.
2. Trzeba wlać go tyle, aby powstała "papka" z orzechów.
2. W misce utrzeć masło z cukrem, dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz orzechy z mlekiem.
3. Całość zmiksować, dodać do smaku spirytus.
4. Masą napełniać połówki orzeszków, części sklejać razem.
5. Można je posypać cukrem pudrem. Smakują świetnie!!!
Czytaj więcej...