Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Drukuj
Kategoria: Desery
Odsłony: 6108

 

 

Wyśmienity domowy budyń czekoladowy. Tysiąc razy lepszy od kupnego. Mniam mniam.

 

Składniki:


- 2 szklanki mleka (tj ok. 500 ml)
- 2 żółtka
- 2 bądź 4 łyżki cukru zależy jak kto lubi
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
 

 

Wykonanie:


1. Do rondelka wlewam połowę podanego w przepisie mleka, czyli jedną szklankę.

2. Wrzucam masło i stawiam na malutkim ogniu, by spokojnie się zagrzało.

3. W tym czasie do miski wrzucam żółtko, wlewam resztę (też 1 szklankę) mleka, dodaję cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszam łyżką lub mikserem.

4. Do gorącego mleka z masłem dodaję zawartość miski, wlewam powoli cały czas mieszając. I na niewielkim gazie trzymam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam.

5. Jak zgęstnieje (zaraz po zagotowaniu) to chwilkę jeszcze trzymam na gazie, po czym gaszę ogień i dokładnie mieszam cały czas aż nie będzie grudek. Po prostu mieszam i wszystko ładnie się połączy.

6. Nakładam do kokilek, ja lubię udekorować sosem czekoladowym, albo czekoladowym mlekiem w tubce ;-) smacznego.